Vinyl

Vinyl är ett roligt material att jobba med. Det är fler och fler som upptäcker det och börjar skapa sina egna tryck på kläder, väggdekorer och annat.

 

Vinyler eller folier har många användningsområden, allt från att göra bildekaler, skyltar och väggdekorationer, till att göra motiv på glas och göra tryck på kläder. Olika typer av vinyler har olika användningsområden och egenskaper och det kan vara mycket att hålla rätt på. Så vilken vinyl ska man välja?

 

Vinyl är en typ av plast som används i många sammanhang. Vinylskivor vet ju alla vad det är. Vinylfolie är ett lite segt plastskikt som man skär ut i olika mönster med hjälp av en skärmaskin (eller för hand om man har tålamod och handlaget) och fäster på ett underlag. All vinyl sitter på en s.k. ”bärare”, ett hårdare plastskikt eller ett papper som sitter på ena sidan, både som ett skydd och för att ge stabilitet när man skär ut sina motiv.

 

Man brukar dela upp vinyler i två huvudgrupper - självhäftande vinyl, som oftast är starkt och slittåligt och textilvinyl, som man pressar fast på underlaget med hjälp av värme.

Bland de självhäftande vinylerna kan vi hitta skyltvinyl, som brukar användas till bildekaler och skyltar. Det finns dekorvinyl, som också är självhäftande, men det sitter inte lika hårt och lämnar inte limrester efter sig på tapeter till exempel. Glasvinyl är en vinyl med frostat utseende.

 

Sedan har vi en hel del olika varianter av textilvinyler eller ”HTV” – Heat Transfer Vinyl. Detta är vinyler av olika slag som inte är självhäftande utan som man värmer fast med hjälp av en värmepress eller ett strykjärn.  

 

Allteftersom det blir vanligare och vanligare att man även som privatperson kan ha tillgång till en skärplotter, eller skärmaskin (så som en Silhouette CAMEO®, Portrait eller liknande), finner man hela tiden nya användningsområden för de olika vinylerna.