Vilken skärmaskin

              - CAMEO, PORTRAIT ELLER CURIO

Att välja ett verktyg som passar ens personliga preferenser och behov kan vara nog så viktigt. Utan rätt redskap stannar vår skapandeprocess upp och man får hitta omvägar runt hinder som kanske hade kunnat undvikas med ett annat verktyg! Därför är det alltid bra att kunna läsa om och jämföra olika produkter och verktyg innan man köper.

 

Här har vi gjort en sammanställning över hur Cameo, Portrait och Curio skiljer sig åt och vad som kan vara bra att fundera på innan du bestämmer dig för vilken av dessa skärmaskiner som passar bäst för just dig!

  

VAD ÄR EN SKÄRMASKIN? VAD GÖR DEN OCH VAD KAN MAN HA DEN TILL?

En skärmaskin eller skärplotter, som de också kan kallas, kan liknas vid en printer som har en kniv i stället för ett printhuvud. Så istället för att printa med laser eller bläck, så sitter det en liten kniv som skär ut längs konturerna på ditt motiv.
Man kan skära i ganska många olika material, men de vanligaste är vinyl och papper. Man kan skapa väggtexter, bildekaler, skyltfönsterdekor, skära ut titlar och ramar till scrapbooking, göra askar och andra små figurer och mycket, mycket mer.

Olika skärplottrar har förstås olika fördelar och vilken man ska välja beror till stor del mycket på vad man vill kunna använda den till!

Första frågan: Vad ska du använda din maskin till? 
Är du scrapbookare och vill kunna skära ut ramar, texter och annat till ditt papperspyssel? Syr du och vill kunna göra häftiga tryck på dina hemmasydda plagg? Du kanske har ett mindre företag och vill kunna göra egna profilkläder och lite häftiga dekaler? Eller kanske lite av allt?
 
Andra frågan: Hur stora grejer vill du kunna göra?
Gör du scrapbookinglayouter som är 30x30? Eller vill du kunna göra stora väggdekaler? Eller är det mest mindre motiv till barnkläder? 
 
Tredje frågan: Vad vill du arbeta med för material?
Etsa på trä? Skära ut papper och vinyl? Göra metalldekorationer? Stöppla och embossa?
 
Kan du svara på dessa tre frågor så är du på god väg att kunna bestämma vilken maskin som passar dig! Här nedanför kan du läsa lite mer om de olika maskinerna och vad de kan göra.
 
 

SILHOUETTE CAMEO®

Silhouette Cameo 3 hos Folier.seCameon är den mest populära skärplottern för hobbybruk och mindre företag idag. Den kopplas in i din dator (kompatibel med både Windows och Mac) och man styr den genom Silhouette Studio®, som är den programvara som ingår. Den kan skära relativt stort; 30,5cm brett och upp till 3 meter långt. Den klarar att skära i de vanligare materialen, som papper, cardstock och vinyl, men kan även skära material som är upp till 2mm tjockt genom att byta den vanliga kniven till en "deep cut blade". 

 

Den nyaste versionen av Cameo har ett automatiskt knivblad, som själv ställer in skärdjup, vilket känns lite lyxigt när man tidigare har fått ställa in dem manuellt. Cameon har dessutom ett skärhuvud med två knivhållare, praktiskt när man t.ex. vill skära och sketcha samtidigt. 


När du köper en Cameo ingår allt du behöver för att börja. Alla sladdar, en skärmatta, kniv, programvara osv. Det ingår också ett bibliotek med 100 bilder som är klara att skära ut och en månads basprenumeration i Silhouette Store, vilket innebär att du under en månad får 25$ att shoppa loss för och köpa ännu fler färdiga skärfiler. 


Vi på Folier.se erbjuder en del olika Cameo startpaket med vinyl, där det ingår allt du behöver för att komma igång, både maskin och material. 

 

 

SILHOUETTE PORTRAIT® 

Portraiten är Cameons lillasyster, den är mindre och lättare. Även denna maskin kopplas ihop med din dator (kompatibel med både Windows och Mac) och man styr den genom Silhouette Studio®, som är den programvara som ingår. Skärbredden är 20,3cm, ungefär lika brett som ett A4-ark. Den skär utan problem i cardstock och vinyl och liknande, och sedan den nya Portrait 2 kom ut kan även den skära de tjockare materialen. Det är en utmärkt och prisvärd maskin för de som t.ex. scrappar och vill göra kort eller andra mindre dekorationer och vinyltryck. 

Portraiten kommer med allt man behöver för att starta upp; sladdar, kniv, skärmatta, programvara... Dessutom får man ett bibliotek med 50 exklusiva bilder och en månads prenumeration i Silhouette Store, där man under den månaden får köpa skärfiler till ett värde av 25$ utan kostnad.

 

 

SILHOUETTE CURIO™

Om Portraiten är lillasyster, så är Curion den energiske farbrodern! Inte lika flexibel i skärstorlek som de andra två, då man behöver enbasplatta. Baserna finns i ett par olika storlekar, den mindre som ett A5-ark i storlek och den större ungefär som ett A4. Med dessa kraftigare baser kan Curion både stöppla, etsa och embossa, något som inte de andra klarar av pga trycket. Den kan ta material som är upp till 5mm tjockt, vilket öppnar för helt nya möjligheter med embossing, stöppling och etsning, då man kan använda andra material än i de övriga maskinerna. Curion har, precis som Cameon, dubbla knivhållare och kan göra två saker samtidigt! 

Precis som när man köper någon av de andra maskinerna, så ingår allt man behöver när man köper en Curio. Man får med sladdar, den mindre basen, kniv, embossingverktyg, både skär- och embossingmatta, programvara m.m. Man får även här 50 exklusiva bilder (inte samma som till Portraiten) och en månads prenumeration i Silhouette Store, där man under den månaden får köpa skärfiler till ett värde av 25$ utan kostnad.