Textilvinyl

Textilvinyl, som också kan kallas textiltransfer eller HTV är en vinyl med värmeaktiverat lim avsett att pressas fast på textil. Det finns många olika varianter på textilvinyl, allt från slät vinyl till reflekterande och flockad vinyl. Vinylen sitter på en plastbärare, som skyddar och håller vinylen på plats när man värmer fast den. De flesta textilvinyler idag är gjorda i vattenbaserad polyuretan, som är mer miljö- och människovänligt än de äldre PVC-vinylerna. 

 

Till all textilvinyl-->

 

Förvaring: 

Längre bitar av textilvinyl levereras ofta på en "kärna", en papprulle. Dessa rullar mår bäst av att förvaras stående. De bör inte utsättas för skarpt ljus och kraftiga temperaturväxlingar, utan förvaras svalt och mörkt för längst hållbarhet. Beställer man lite kortare bitar får man dem oftast ihoprullade utan kärna. Mindre bitar och ark kan må bra av att rullas ut och förvaras plant. Vill man behålla dem i rulle, bör man se till att de inte är för hårt rullade och de ska helst rullas med vinylen utåt och bäraren inåt. 

 

Såhär gör du:

Man skär textilvinyl från avigan och därför skära ut motiven spegelvänt. När man skär, ska man skära precis så djupt att man skär igenom vinylen men lämnar bäraren orörd. När man skurit ut sitt motiv, rensar man bort det som inte hör till motivet. Sedan pressar man fast motivet på textilen med hjälp av värme. Då ska vinylsidan ligga mot textilen och bäraren blir ett skyddande lager mot värmekällan.

 

I produkttexterna för de olika vinyler du kan köpa hos oss hittar du alltid instruktionerna för påvärmning (utom för Silhouettes egna, de följer alltid med i förpackningen). Du hittar också en samlad förteckning över de flesta instruktionerna här!