Vinyler & tillbehör

HJÄLP – VAD ÄR JAG UTE EFTER???

Vinyler eller folier har många användningsområden, allt från att göra bildekaler, skyltar och väggdekorationer, till att frosta glas och göra tryck på kläder. Olika typer av vinyler har olika användningsområden och egenskaper och det kan vara mycket att hålla rätt på. Så vilken vinyl ska man välja?

 

Vi tänkte försöka bana lite väg i djungeln och hjälpa dig på rätt väg när det gäller att välja vinyl och tillbehör!

 

Vinyl är en typ av plast som används i många sammanhang. Vinylskivor vet ju alla vad det är. Vinylfolie är ett lite segt plastskikt som man skär ut i olika mönster med hjälp av en skärmaskin (eller för hand om man har tålamod och handlaget) och fäster på ett underlag. All vinyl sitter på en s.k. ”bärare”, ett hårdare plastskikt eller ett papper som sitter på ena sidan, både som ett skydd och för att ge stabilitet när man skär ut sina motiv.

Man brukar dela upp vinyler i två huvudgrupper - självhäftande vinyl, som oftast är starkt, slittåligt och självhäftande och textilvinyl, som man pressar fast på underlaget med hjälp av värme.

Bland de självhäftande vinylerna kan vi hitta skyltvinyl, som brukar användas till bildekaler och skyltar. Det finns dekorvinyl, som också är självhäftande, men det sitter inte lika hårt och lämnar inte limrester efter sig på tapeter till exempel. Glasvinyl är en vinyl med frostat utseende.

Sedan har vi en hel del olika varianter av textilvinyler eller ”HTV” – Heat Transfer Vinyl. Detta är vinyler av olika slag som inte är självhäftande utan som man värmer fast med hjälp av en värmepress eller ett strykjärn.  

 

Allteftersom det blir vanligare och vanligare att man även som privatperson kan ha tillgång till en skärplotter, eller skärmaskin (så som en Silhouette CAMEO®, Portrait eller liknande), finner man hela tiden nya användningsområden för de olika vinylerna.

 

Självhäftande vinyl

De flesta vinyler som är avsedda för dekoration på hårda ytor är självhäftande. Här kan det även vara behjälpligt med lite olika tillbehör, tex appliceringsfolie och olika typer av skrapor

 

Läs mer om: 

Skyltvinyl

Dekorvinyl

Dekorvinyl för glas

Stencil & blästringsfolie

Textilvinyl/HTV

HTV står för Heat Transfer Vinyl och är en vinyl som värms fast på underlaget med värmepress eller strykjärn. Kan också kallas för textilvinyl, textiltransfer eller värmetransfer. Det finns många olika varianter på textilvinyl, allt från slät vinyl till vinyl med reflexeffekter och flockad vinyl. 

 

Läs mer om:

Slät textilvinyl

Flockad textilvinyl

Metalltransfer

Reflexvinyl

Nylontransfer

Tillbehör

Det finns många saker man kan köpa till för att underlätta sina projekt, oavsett vilken typ av vinyl du använder dig av.

 

Läs mer om:

Appliceringsfolie

Skrapa

Rensningsverktyg

Rollfeeder

Värmepress

Självhäftande vinyl

självhäftande vinyler

De flesta vinyler som är avsedda för dekoration på hårda ytor är självhäftande. Vinylen har ett skyddspapper (en bärare) som sitter mot den klistriga ytan på vinylen.

 

Förvaring:

Skyltvinyl levereras ofta upprullad på en "kärna", ett rör av hård papp. Dessa rullar mår bäst av att stå upp och förvaras mörkt och svalt, utan kraftiga temperatursvängningar. Utan kärna ska vinylen helst inte vara för hårt rullad och rulla dem gärna med vinylen utåt. 

 

Såhär gör du:

När du skär ut ditt motiv ska du skära så djupt att du precis skär igenom vinylen men lämnar bäraren orörd. Sedan rensar du lätt bort det som inte hör till ditt motiv med ett rensningsverktyg. 

När ditt motiv är rensat och klart använder du appliceringsfolie för att flytta motivet till den plats du vill sätta fast det. Lägg appliceringsfolien med klistriga sidan mot framsidan av ditt utskurna motiv och gnugga fast den. Lossa försiktigt motivet från bäraren så att den klistriga sidan av vinylen exponeras. Flytta appliceringsfolie och motiv till den plats motivet ska sitta och gnugga fast motivet. Slutligen drar du loss appliceringsfolien.

 

Tillbehör: Appliceringsfolie, Skrapa

Skyltvinyl

Skyltvinylen används traditionellt främst till dekaler för fordon och till skyltar. Den har oftast ett starkare, permanent lim som fäster hårt och klarar av att sitta utomhus ett antal år innan den blir blekt och sliten. I hobbysammanhang låter man ofta skyltvinyl pryda kaffekoppar, brevlådor, man kan dekorera glasblock och julkulor och mycket annat!

Skyltvinylen som finns hos oss finns i både matt och blankt utförande och har, beroende på sort, en utomhus hållbarhet på mellan 3 och 7 år. De finns i ett stort urval av färger, längder och bredder.

Jag vill köpa skyltvinyl!

 

Dekorvinyl

Precis som skyltvinylen är dekorvinylen självhäftande. Dekorvinyl har generellt ett lim som inte fäster lika hårt som hos skyltvinylen, ett semi-permanent lim. Det gör att den passar bra för väggdekaler tex, då den inte sitter lika hårt på tapeten och inte lämnar några limrester efter sig. Man kan göra snygga dekaler till mässmontrar och butiksinredningar, eller pryda väggar och annat hemma.

Jag vill köpa dekorvinyl!

 

Dekorvinyl för glas

Glasvinyl används för att ge glas ett frostat utseende. Det är vanligt att använda som insynsskydd på skyltfönster och dörrar, på glaspartier på kontor mm. Man kan också göra dekorativa ramar på speglar, dekorera fönster och glas med snöflingor till jul eller varför inte pryda glasen på festen med personliga monogram! Det är verkligen bara fantasin som sätter gränser här!

Glasvinylen som du kan köpa hos oss funkar både inom- och utomhus (håller minst 7 år utomhus) och har en ”dryapply”-teknologi som gör att den är väldigt enkel att applicera. Små luftkanaler i vinylen gör det smidigt att få bort bubblor och det går att dra bort och positionera om den om man skulle råka sätta den snett eller fel.

Jag vill köpa dekorationsvinyl för glas!

 

Stencil & Blästringsfolie

En självhäftande folie där man skär ut det motiv man vill ha, använder den som en stencil och fyller i mönstret med färg eller blästrar fram motivet. Gör egna stenciler för lackering av skyltar, bilar och båtar. Skapa roliga mönster med stenciler på väggen eller varför inte på kläderna?

Dessa folier finns i olika tjocklekar beroende på vad du vill göra, måla eller blästra, och även i olika bredder och längder. Välj rätt vinyl till ditt projekt för att få bäst resultat!

Jag vill köpa stencil & blästringsfolie!

 

Textilvinyl/HTV

 

textilvinyl/HTV

HTV står för Heat Transfer Vinyl och är en vinyl som värms fast på underlaget med värmepress eller strykjärn. Kan också kallas för textilvinyl, textiltransfer eller värmetransfer. Det finns många olika varianter på textilvinyl, allt från slät vinyl till vinyl med reflexeffekter och flockad vinyl. Vinylen sitter på en bärare, som skyddar och håller vinylen på plats när man värmer fast den.

 

Förvaring: 

Längre bitar av textilvinyl levereras ofta på en "kärna", en papprulle. Dessa rullar mår bäst av att förvaras stående. De bör inte utsättas för skarpt ljus och kraftiga temperaturväxlingar, utan förvaras svalt och mörkt för längst hållbarhet. Beställer man lite kortare bitar får man dem oftast ihoprullade utan kärna. Mindre bitar och ark kan må bra av att rullas ut och förvaras plant. Vill man behålla dem i rulle, bör man se till att de inte är för hårt rullade och de ska helst rullas med vinylen utåt och bäraren inåt. 

 

Såhär gör du:

Man skär HTV från avigan och därför behöver man spegelvända motiven innan man skär ut dem. När man skär ska man skära precis så djupt att man skär igenom vinylen, men lämnar bäraren orörd. När man skurit ut sitt motiv, rensar man bort det som inte hör till motivet. Sedan pressar man fast motivet på textilen med hjälp av värme. Då ska vinylsidan ligga mot textilen och bäraren blir ett skyddande lager mot värmekällan.

Slät textilvinyl

Slät vinyl på tröjaDen släta, mycket användbara, all-around-vinylen för textil, finns i massor av olika färger. Den går att bygga lager på lager om man vill ha ett motiv med flera färger, dock bör man hålla sig till så få lager som möjligt för att behålla vinylen följsam. Man skär ut motivet spegelvänt, rensar bort det man inte vill ha med och lägger sedan vinylen med motivet mot underlaget som det ska värmas fast på. 

JAG VILL KÖPA SLÄT VINYL!

 

nylonvinyl

Nylonvinyl på tröjaDetta är en vinyl som är speciellt framtagen för att funka på nylon. De andra vinylerna funkar bäst på bomull och polyester och de fäster sämre på nylon, framförallt på jackor och liknande som är behandlat med vattenavvisande medel. Denna vinyl har en annan typ av lim som fäster bättre på detta underlag.

Jag vill köpa nylonvinyl!

 

flockad textilvinyl

Flockad vinyl på tröjaDen flockade vinylen har en sammetsliknande len yta som skapar lite struktur på trycken. Denna går inte att lägga i flera lager, men det går bra att lägga flockad vinyl överst om man har slät vinyl under.

Jag vill köpa flockad vinyl!

 

metallvinyl

Metalliclyster på tröjaMetallvinylen har en yta som är metallic-skimrande vilket ger riktigt coola effekter. 

JAG VILL KÖPA METALLVINYL!

 

reflexvinyl

Med denna reflekterande vinyl gör du egna reflexer på kläderna så att du syns ordentligt! Sätt loggan på mössor och jackor, eller sätt massor med reflexer på löparbyxorna så att du syns när du är ute och springer.  

JAG VILL KÖPA REFLEXVINYL!

 

övrig vinyl och transfer

Glittrig vinyl, foils, holografiska effekter m.m.

JAG VILL KÖPA övrig vinyl/TRANSFERS!

 

Spara

Tillbehör

 

 

TILLBAKA

appliceringsfolie

Skyltvinylen sitter med klistret mot bäraren och för att lätt kunna flytta över större projekt till sitt underlag kan man använda sig av appliceringsfolie eller appliceringstejp.

När du har skurit ut ditt motiv och rensat bort det du inte vill ha kvar, täcker du ditt motiv med den lite klistriga appliceringsfolien. Man kan använda en skrapa för att pressa fast motivet. Nu kan du lyfta upp motivet och ta bort bäraren. Sedan kan du, med hjälp av appliceringsfolien, enkelt sätta fast hela motivet där det ska vara. Det är till stor hjälp om man har ett motiv med bokstäver som ska vara raka med ett visst avstånd t.ex. då man inte behöver sätta bokstäverna en och en och mäta mellan varje.

transferpressar

En press för att värma fast HTV/textilvinyl på textilier, muggar, kepsar m.m. En maskin för detta ger ett jämn temperatur och ett stadigt tryck över hela ytan. Det finns många olika varianter i varierande prisklasser.

verktyg

SKRAPA:

Skrapan använder du för att pressa pressa fast appliceringsfolie och motiv, samt pressa ut luftbubblor. Det finns lyxigare skrapor i trä med filt och mindre lyxiga i plast. Filten på baksidan är för att inte skrapa vinylen om man inte har appliceringsfolie som skyddar.

 

RENSNINGSVERKTYG:

Ett rensningsverktyg (weeding tool) gör arbetet med att skala bort vinylen som inte ska vara med i motivet lite enklare. Rensningsverktyget har en vass krok i ena änden som man hakar fast i vinylen och sedan är det bara att dra bort det som inte ska vara med.

 

Rollfeeder:

En hållare till vinylrullar som hjälper till att mata in vinylen rakt i skärmaskinen.

Stäng