Självhäftande vinyl

Självhäftande vinyler används framför allt till bildekaler, skyltar och skyltfönster. De flesta vinyler som är avsedda för dekoration på hårda ytor är självhäftande.

Tillsammans med appliceringsfolie flyttar man smidigt det utskurna motivet till den plats där det ska sitta utan att behöva mäta avstånd mellan bokstäver och liknande. 

 

Vad är det för skillnad på polymerisk och kalandrerad och allt annat konstigt som man kan läsa i produkttexterna och vad gör det för skillnad på vinylen?

Självhäftande vinyl framställs huvudsakligen på två olika sätt, den är antingen gjuten eller kalandrerad. För blotta ögat ser de precis likadana ut, men efter en tids användning blir skillnaderna tydligare.

 

Kalandrerad vinyl

Kalandrerad vinyl är oftast PVC (Poly Vinyl Chloride) som har blivit valsad tunn. Den utsätts alltså för mekanisk påverkan, något som gör att den med tiden kan krympa en aning, då den strävar efter att få tillbaka sin ursprungliga form. Den är behandlad med olika ämnen för att den ska bli flexibel, få olika färger, tåla solljus m.m. Det finns två olika typer av behandling, den ena kallas monomerisk och den andra polymerisk.

 

Monomerisk vinyl:

Monomerisk vinyl innehåller mjukningsmedel med korta molekylkedjor. De binder inte filmen lika effektivt som om kedjorna skulle ha varit längre. Denna typen av vinyl kan med tiden bli skör pga av något som kallas migrering. De korta molekylerna vandrar (migrerar) mot ytan på vinylen, vilket gör att den blir stelare med åldern. Tjockleken hos monomerisk vinyl ligger generellt på 75-85μm och man räknar med att hållbarheten utomhus är från ca 2-5 år. Den kan vara lite stel och är därför lämplig på släta ytor – väggtexter t.ex. Samtidigt är den lite lättare att hantera just för att den är lite stel. Den är också förhållandevis billig. Den korta hållbarheten gör att den lämpar sig bäst för tillfälliga och kortsiktiga applikationer.

Exempel på monomerisk vinyl är Aslans skyltvinyl C114 och Ritrama Standard. 

 

Polymerisk vinyl:

Polymerisk vinyl innehåller längre molekylkedjor med mjukningsmedel. Detta gör att det är mindre risk att denna vinyl blir skör, då molekylkedjorna binder vinylen bättre. Den krymper inte heller lika mycket som den monomeriska vinylen. Den känns mjukare och håller i regel längre utomhus, jämfört med monomerisk vinyl (4-8 år beroende på tillverkare). De är fortfarande ca. 75-85μm tjocka och lämpar sig bäst för släta och lätt kurvade ytor. Det här är en prisvärd vinyl för applikationer som ska hålla ett tag. Skyltfönster, dekaler för butiker, bilar m.m.
Exempel på polymerisk vinyl är Aslan C118 och Metamarks 7-serie. 

 

Gjuten vinyl:

När vinylen gjuts sprider man ut smält, flytande massa på en bärare och skapar ett väldigt tunt (50-60μm) lager vinyl. Eftersom man inte gör någon mekanisk påverkan på vinylen har den inget ”minne”, den strävar inte efter att få tillbaka sin forna form och därför krymper den inte alls så mycket som den kalandrerade vinylen. Gjuten vinyl är överlägsen kalandrerad i flexibilitet, mjuk att hantera och lätt att skära och rensa. Man räknar här med en hållbarhet på 7-10år. Det här är vinylen man ska välja om man vill kunna tänja den över ojämna ytor, tex över nitar, och om man vill ha en långsiktig lösning. Nackdelen är att den är ganska mycket dyrare än en valsad vinyl. 

 

Gå till all självhäftande vinyl-->

 

Förvaring:

Skyltvinyl levereras ofta upprullad på en "kärna", ett rör av hård papp. Dessa rullar mår bäst av att stå upp och förvaras mörkt och svalt, utan kraftiga temperatursvängningar. Utan kärna ska vinylen helst inte vara för hårt rullad och rulla dem gärna med vinylen utåt. 

 

Såhär gör du:

När du skär ut ditt motiv ska du skära så djupt att du precis skär igenom vinylen men lämnar bäraren orörd. Sedan rensar du lätt bort det som inte hör till ditt motiv med ett rensningsverktyg. 

När ditt motiv är rensat och klart använder du appliceringsfolie för att flytta motivet till den plats du vill sätta fast det. Lägg appliceringsfolien med klistriga sidan mot framsidan av ditt utskurna motiv och gnugga fast den. Lossa försiktigt motivet från bäraren så att den klistriga sidan av vinylen exponeras. Flytta appliceringsfolie och motiv till den plats motivet ska sitta och gnugga fast motivet. Slutligen drar du loss appliceringsfolien.