DTG (Direct To Garment)

Inledning:

När man använder en DTG (Direct To Garment) printer, printas motivet direkt på plagget med textilfärg. Du får samma mjuka effekt som med screenprinting, men med detaljrikedomen från digital printing. 

DTG är en relativt ny tryckteknik i jämförelse med många andra. Från början konverterade man bläckstråleskrivare så att de skulle kunna hantera den tjockare textilfärgen, men det gav upphov till många problem med att färgerna satte igen skrivarhuvuden och slangar. Numera bygger man dedikerade printers speciellt för DTG, som ofta har automatiska rengörningsprogram och cirkulationssystem för färgerna. 

Det finns två typer av skrivare för DTG - vanliga CMYK och de med CMYK+vitt. Kommer du enbart att printa på vita textilier, då funkar en CMYK utmärkt. Men vill du kunna trycka på mörka och svarta textilier, då behöver du kunna trycka med vitt för att få ett täckande resultat. 

 

Så funkar det: 

Förbehandling

Precis som när man målar en vägg, behöver man ibland grunda med en primer för att inte färgen ska sugas in för mycket i plagget och ge ett dassigt resultat. Detta är generellt sett enbart nödvändigt för mörka textilier, men även ljusa kan ha en fördel av att förbehandlas då det kan ge klarare och starkare färger. 

Förbehandlingen görs genom att man sprayar på en pretreatment-lösning. Detta kan man göra antingen för hand eller genom att använda sig av en maskin. Fördelen med att använda sig av en maskin speciellt gjord för ändamålet är att du kan be vem som helst att trycka på knappen, få ett konsekvent resultat, med samma mängd spray och på en bestämd begränsad yta. 

Lösningen torkas genom att lägga plagget i en värme-/transferpress. Detta gör också att fibrerna i tyget lägger sig ner och ger därigenom en bättre yta att printa på. 

 

Printning

Plagget spänns fast på ett tryckbord som laddas i printern. Designen skickas från dator till skrivare, precis som om du skulle skriva ut ett vanligt dokument.

Vita eller ljusa plagg printas med CMYK. På mörka eller svarta plagg läggs först ett vitt lager i botten för att färgerna inte ska försvinna in i den mörka bakgrunden. Det är här förbehandlingen spelar en stor roll. Om inte plagget är förbehandlat, sugs den vita färgen in i fibrerna och ger en gråaktig botten i stället för en vit, vilket kommer att ge ett slutresultat med mörka och matta färger. 

 

Efterbehandling och härdning

För att inte färgerna ska tvättas bort i första tvätten behöver de härdas. Här man kan använda antingen en värme-/transferpress eller en värmetunnel. Det är viktigt att man följer instruktionerna angående tid och temperatur för ett optimalt resultat.

Värmningen har två syften, dels att vätskan i själva färgen ska förångas (vilket hade skett i sinom tid ändå, men värmen skyndar på processen), dels så aktiverar man bindningsagenten i färgen. Färgen binder vid förbehandlingen, som i sin tur är bunden i plagget. 

 

 

Fördelar:

  • Kostnadseffektivt vid små- till mellanstora serier och unika exemplar
  • Printa i fullfärg även på svart
  • Mycket detaljerade designs

Nackdelar:

  • Maskinen behöver regelbundet underhåll och rengörning för att hindra bläcket att koagulera och sätta igen skrivarhuvuden och slangar
  • Vissa plagg behöver förbehandlas för att färgen ska fästa

 

Se hela sortimentet av DTG-printrar och tillbehör här -->