Att välja rätt plotter

Med en skärplotter skär du ut motiv för tryck på kläder, dekaler till bilar, skyltar och storefronts, stickers och mycket annat. En skärplotter använder en kniv för att konturskära dina designs exakt och detaljerat. 

 

Vi har små och stora plottrar för såväl dig som jobbar professionellt med tryck och dekaler, som för dig som vill använda en plotter i din hobby. 

 

En flatbäddsplotter är i första hand tänkt att användas för större ark. Du kan biga och skära kartong för förpackningar, men även ersätta kniven med en penna för att göra t.ex. ritningar. Används ofta för prototyper och när man t.ex. bygger modeller av hus. 

Är det textiltryck eller dekaler som ska skäras använder man oftast en rullmatad plotter, som kan mata materialet direkt från en rulle vid större produktioner. Dessa finns från ca 20cm skärbredd, upp till ca 120cm. 

 

Vad ska jag tänka på när jag väljer en skärplotter? 

Utgå från storlek och volym. Hur stora motiv vill jag kunna skära ut och hur många.

 

Ska man skära många motiv varje dag, så bör man kanske satsa på en större och snabbare maskin. Vet man att man bara kommer att skära ut några motiv då och då, så är kanske en mindre maskin fullt tillräcklig. 

 

Storleksmässigt kan man fundera på om man kan tänka sig att skarva större projekt eller om man vill kunna skära allt i ett stycke, och i så fall, hur brett vill jag kunna skära?

 

För hobbybruk och för företag som bara använder maskinen då och då finns maskiner med skärbredd på 20-30cm. Detta räcker i allmänhet alldeles utmärkt om man vill trycka T-shirts till ett event, göra egna profilkläder till några få anställda eller trycka ut någon bildekal då och då. 

 

För dig som vill skära ut större volymer för massproducering av tryck eller dekaler rekommenderar vi en större maskin. De är i regel snabbare och reducerar skärtiden betydligt. Dessutom brukar de vara mycket tystare och behagligare att jobba med när man använder dem mycket. 

 

Enbart skärplotter eller paket?

Har man inte haft en skärplotter tidigare så kan man titta på ett av våra paket. De innehåller allt du behöver för att komma igång och är väldigt prisvärda då du får med en hel del material. De är oftast inriktade på antingen textiltryck eller dekaler. Vill du göra både och så kan man naturligtvis komplettera med mera material. 

 

Kontakta oss gärna för mer personlig rådgiving: support@folier.se